fredag 18 april 2014

Dags för valpning

I morse, dagen före beräknad ankomst för valparna började Stina på morgonen andas kraftigt. Hon flåsade betydligt intensivare än dagarna innan och då visste man att det snart var dags att förbereda. Maria kokade påsklämmor, björntråd, peang, sax och pipetten så de nu var sterila och redo att användas. Stina visade tecken i en timma på att det snart var dags för förlossning men därefter var hon lugn igen och inga kraftiga flåsningar hördes eller syntes till förrän på kvällen. Snart därpå fördes Stina till sin valplåda och alla var beredda på att assistera henne och uppmuntra henne.

Valp nr 1: 23:20 föddes första valpen, en brun/vit hane var redo att inta sin plats på jorden. Han kom inte ut ordentligt så Maria fick hjälpa honom att komma ut och Sandra var redo att ta emot honom. De hjälpte till med att knyta och klippa navelsträngen, samt tömma halsen och nosen på vätska. Stina var så nöjd och pussade den lille krabaten och han diade snart. Stina är nu mamma igen.

Valp nr 2: 23:30, Bara tio minuter efter första valpen, började Stina krysta igen, liggandes tittade hon upp på Maria och Sandra som klappade henne och berömde henne mjukt. Denna valpen var också en hane, svart/vit med en Musse Pigg teckning på ryggen.

Valp nr 3: Så vid 23:55 kom den sista valpen till världen och det var en tik, mestadels vit med svart huvud och vit strimma på nosen. På ryggen har hon två stora svarta fläckar. Vad söta de alla var!

TIPS!
Är tiken trött efter första och andra valpen kan man ge henne en energi kick, som är väl beprövad bland uppfödare. Värm då ingredienserna nedan på spisen tills det är rumstempererat. Servera i en skål, tiken kommer då slurpa i sig detta.


  • 2 dl mjölk, 
  • 1 äggula 
  • 1 tsk druvsocker