fredag 30 juli 2021

Pälsvård - tips och trix

Pälsvård är något som man måste ägna sig åt när man köper en schapendoes, liksom andra långhåriga raser. Nedan kommer mina bästa tips och produkter. När en schapendoes byter från valppäls till vuxenpäls kommer kanske den största jobbet. Men underhåller man den regelbundet med kamning så blir den lättskött. Vänj gärna valpen tidigt, redan då du får hem valpen med att kammas. Gör det till en mysig stund och beröm när valpen ligger stilla. Kom ihåg att valpar har kort tid som den kan fokusera på (och ligger stilla kanske). 

Vi använder en pudelkam för att borsta pälsen med. Man tar en "tuva", börjar utifrån, pälsens toppar och kammar inåt i små steg samtidigt som man lätt håller emot så hunden inte luggas. På så vis sparar man tid och päls. Var försiktig med att inte bara kamma "utanpå" pälsen då det sliter mer och man missar underullen som faktiskt är den som tovar sig mest. Skulle en tova ha blivit riktigt kompakt, klipper vi upp den med en sax (en eller några gånger) och kammar försiktigt och ser om man får ut den. Hål gärna koll i ljumskar och armhålor då det är lätt att missa tovor på dessa ställen. 

Schampot är Espree Energy plus.Den upplever vi tvättar hyra ordentligt och bevarar pälsens struktur och ger lagom glans, den är ej för fet behov kan göra att pälsen tovar sig snabbare igen. Man måste dock schamponera i två gånger (minst, beroende på hur smutsig hunden är) och låta den verka ett tag. Schampot blandas med vatten och vi har en tom diskmedelsflaska som vi blandar det i. Är de riktigt smutsiga har vi några droppar ja inom som masseras i på ben och mage. Skölj alltid noga. Använd sedan Espree Energy plus. 



Bilder lånade från https://www.tinybuddy.se/ och produkterna finns där men även de flesta fysiska djuraffärer.